AlgemeenVerbinding

De Afhankelijkheidsverklaring rekent af met de illusie van onafhankelijkheid en autonomie

Eerder deze week sloot de Correspondent een serie artikelen en essays af over het thema “De Afhankelijkheidsverklaring”. Hiermee rekent zij af met de mythe dat onafhankelijkheid en autonomie een groot goed zijn dat gekoesterd moet worden.

De Correspondent schrijft :
“Zie hoe alles van elkaar afhankelijk is en de wereld zal nooit meer dezelfde zijn.”

Ik ben tegelijkertijd verbaasd en opgewonden dat dit idee nu al zo breed omarmd wordt.

Natuurlijk, we hebben allemaal gehoord over het Butterfly Effect. We zien ook dat de wereld dankzij internet en social media steeds kleiner wordt.
Maar een dergelijk pleidooi voor afhankelijkheid te lezen had ik nog niet durven dromen.

Verbinding als leidraad

Ik kom er ook vandaan: het grootste goed in je leven is dat je jezelf kunt redden, dat je niet hoeft te leunen op anderen, en vooral dat je zelf ultiem gelukkig bent.

Het was de Rotterdamse filosoof Henk oosterling die mij voor het eerst wakker schudde. Hij stelde Marinus Knoope, bedenker van De Creatiespiraal, een jaar of tien geleden de vraag: “Waar zit eigenlijk de verbinding in die Creatiespiraal van jou?”

De waarde van persoonlijk succes

De Creatiespiraal beschrijft de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid in twaalf stappen.
Ik was zelf net opgeleid tot Creatiecoach door Marinus zelf en had eigenlijk nooit zo bij het fenomeen “verbinding” stilgestaan.

Oosterling’s beeld klopte ook niet helemaal; de verbinding zit wel degelijk in de Creatiespiraal verwerkt. Op het eerste gezicht kan het er echter op lijken dat De Creatiespiraal alleen maar gaat over hoe ik mijn dromen kan realiseren en hoe ik zo snel mogelijk succesvol word.

Dat eigen succes, het individuele geluk, is weinig waard als het niet ook bijdraagt aan het grote geheel. Positief bijdraagt, want bijdragen doet het hoe dan ook…
In onze geld-gedreven maatschappij helaas in de meeste gevallen ten koste van anderen, soms zelfs destructief.

Verbinding en vrijheid

De afgelopen vijf jaar heb ik mij verdiept in wat dat trendy woord verbinding of connectie nu eigenlijk betekent. En ik denk dat echte verbinding pas begint op het moment dat je beseft en aanvaardt dat wij allemaal volledig afhankelijk van elkaar zijn.

Ik geloof niet meer dat er zoiets bestaat als vrijheid in de betekenis van ‘doen waar je zin in hebt’. Ik merk dat echte vrijheid ontstaat op het moment dat je jezelf kunt wegcijferen voor het grote geheel. En wanneer je beseft dat je er niet alleen voor staat en je soms kunt laten vallen in de handen van je community.

En hoe zit dat dan met eigen keuze?

Het is paradoxaal maar ik ben ervan overtuigd dat, op het moment dat jij jouw afhankelijkheid accepteert, je als vanzelf op zoek gaat naar waar jouw invloed dan is, wat jouw rol is. Want zoals ook De Correspondent schrijft: hoe groter je afhankelijkheid hoe groter je verantwoordelijkheid.

Immers, als ik weet dat iedere actie die ik onderneem, elke stap die ik zet, iedere gedachte zelfs, invloed heeft op mijn omgeving, dan wordt het des te belangrijker om bewuste, betekenisvolle keuzes te maken.

Daarvoor moet je jezelf goed kennen en gaan staan voor wie je bent. En daarom stimuleer ik je met opeenkeer.nl op zoek te gaan naar wie jij in essentie bent…

De mensheid als één organisme

Zie de mensheid als één groot organisme, als onderdeel van de natuur, en je komt tot een logische gevolgtrekking dat iedere cel -dus ieder mens- een specifieke rol heeft.

Onze grootste verantwoordelijkheid ligt in het op zoek gaan naar deze unieke rol, naar onze essentie. Pas als we die kennen en van daaruit leven en ondernemen, kunnen we optimaal bijdragen aan het grote geheel.

Als je om je heen kijkt zie je dat we hier ver van verwijderd zijn. Meer mensen dan ooit zijn depressief of hebben een burn-out. De politiek wil ons doen geloven dat de grootste crisis voorbij is. Je hoeft maar te kijken naar ons onderwijs- en zorgstelsel en je begrijpt dat we er nog tot over onze oren in zitten.

Het Overview Effect

Een video die ik een jaar geleden deelde en mij diep ontroerde vind ik ook weer terug bij De Correspondent. Over de impact die het op je perceptie heeft als je van grote afstand naar onze Aarde kijkt.

De kleinste beweging die we maken beïnvloedt het grote geheel

Nogmaals die paradox. Onderlinge afhankelijkheid kan jou het gevoel geven dat je totaal geen grip hebt op je eigen leven. Laat staan op de toestand in de wereld.

Het tegendeel is echter waar. Jij, ik en anderen met ons, maken onze kleinste acties betekenisvol simpelweg door ons bij alles af te vragen: “Waarom doe ik dit? Wie wordt hier beter van?”

En stel je voor dat we met z’n allen besluiten dat het antwoord op deze vraag niet “Alleen ik!” mag zijn…  Dan brengen we direct het gehele systeem in een positieve beweging.

Of, een stapje verder, als wij allemaal verantwoordelijkheid nemen voor onze directe buren, dan integreren we iedereen in één krachtig safety-net.

Hoe vind ik mijn essentie, mijn unieke rol?

Dat is misschien nog wel het allermooiste aan het hele systeem. Jouw unieke rol, jouw essentie ligt besloten in je diepste drijfveren en verlangens. Zoals Goethe al zei: wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren.

En daar is weer de paradox. De meest egoïstische daad, namelijk het najagen van jouw dromen, is op den duur het meest altruïstische dat je kunt doen. Neem jij jouw dromen en verlangens niet serieus, dan pak je niet jouw rol en verantwoordelijkheid voor het geheel.
Je boort hiermee als het ware een gat in jouw deel van de boot waar we met z’n allen in zitten. En al is dat gaatje nog zo klein, uiteindelijk zal het het schip doen zinken.

The Wisdom of the Crowd

Die onderlinge afhankelijkheid heeft nog een prachtig aspect: het stelt ons in staat om de meest complexe vraagstukken op te lossen. Zet een groep mensen bij elkaar (hoe groter de diversiteit hoe beter) en spreek af dat niemand alleen maar voor zichzelf mag spreken of denken. Een ieder is verplicht zijn unieke stukje bij te dragen, zonder de bijdragen van anderen af te breken.

De oplossing die deze groep vindt is gegarandeerd rijker en passender dan welke oplossing van een individueel groepslid dan ook. Er zijn talloze experimenten gedaan met het fenomeen “The Wisdom of the Crowd”.  Elke keer weer blijkt dat de uitkomst meer is dan de som der delen.

Join the community!

De afgelopen jaren heb ik al vaak mogen ondervinden hoe groot de kracht van een groep is. Daarom is dit nu tot de hoeksteen van mijn business.

opeenkeer.nl is een online community van gelijkgestemden, met het gezamenlijke doel om vanuit authenticiteit optimaal bij te dragen aan het grote geheel.
Ik ben klaar en bereid om de Afhankelijkheidsverklaring te ondertekenen… jij ook?

Geef een reactie