Werk

Hoe weet ik wat ik wil? 5 vragen om je eigen pad te vinden.

bepaal je richting

Op het moment dat ik dit blog schrijf is het zomervakantie. Dat is zo’n periode dat je de tijd hebt om na te denken over je leven en wat je eigenlijk anders zou willen. Maar wat nou als je ècht niet weet wat je wilt?

Alles begint met een verlangen

stel je voor dat je net als Aladin maar 3 van je wensen kon laten vervullen... wat zou je kiezen?

Aan de basis van alles wat we doen, de kleinste beweging die we maken, ligt een wens, een verlangen. Op het moment dat we niks meer willen, geen gemis meer ervaren, veranderen we in een kasplantje of een steen. Hebben we tevéél wensen en verlangens dan krijgen we keuzestress.
Als je wat ouder bent, zoals ik, heb je waarschijnlijk geleerd realistisch te zijn; we hebben ons werk gekozen op basis van waar we goed in zijn of waar ooit veel vraag naar was, ongeacht of we echt gelukkig werden van het werk op zich.

Als tegenreactie hebben wij onze kinderen opgevoed met het idee dat alles mogelijk is: Je kunt worden wat je wilt en de enige eis is eigenlijk dat je de beste wordt in dat wat je doet.
Het effect is in beide gevallen gelijk: je hebt geen idee wat je volgende stap moet zijn! Of je nu teveel keuzes hebt of  je jezelf ineens terugvindt in de gerealiseerde droom van je ouders of je partner, het maakt niet uit; je bent in elk geval ver verwijderd van je eigen pad.

Hoe vind je je eigen pad?

Wat is jouw unieke 'leven en werk DNA'?

Als je op een keerpunt komt te staan maar je bent het spoor bijster is het verdomd moeilijk om te besluiten wat jouw volgende stap moet zijn. Als je gewend bent om altijd met de flow mee te gaan of je keuzes vooral te maken op basis van wat je buren of beste vrienden doen ben je eigenlijk een ongeleid projectiel. Je mist een duidelijk doel en hebt geen ankers om jouw keuzes tegen af te zetten.
Het is dus allereerst van belang om te bepalen welk leven jij graag wilt leven. De volgende vijf vragen helpen je hierbij op weg.

VRAAG 1: Wat zijn jouw belangrijkste levenswaarden?

Waarden zijn die dingen die jij belangrijk of zelfs onmisbaar vindt in je leven. Ze fungeren als kompas, waarop je steeds weer de juiste richting vindt als je even van het pad bent geraakt of dreigt te raken.
Maak eens een lijst van waarden die onmisbaar voor jou zijn in jouw leven. Je kunt hierbij de volgende indeling hanteren:

  1. werk
  2. vrije tijd
  3. relaties
  4. leefomgeving
  5. gezondheid
  6. gemoedstoestand
  7. persoonlijke ontwikkeling

Benoem voor elk onderdeel drie tot vijf punten die voor jou onmisbaar of onaanvaardbaar zijn.
Verwerk deze punten vervolgens in een brief die je schrijft aan je toekomstige zelf, over 15 of 20 jaar. Dit helpt je om lange termijn doelen te bepalen op basis waarvan je korte termijn keuzes kunt maken.

VRAAG 2: Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

Ga na waar jij je inspiratie vandaan haalt. Waarover praat je graag op feestjes, waar word je blij van en waar of wanneer krijg jij de beste ideeën? Zorg ervoor dat je veelvuldig een eenvoudig toegang hebt tot deze inspiratiebronnen.

Is de natuur voor jou een onuitputtelijke bron van inspiratie, maar woon je in een compleet versteende woonwijk zonder bomen, dan lijkt het onvermijdelijk hier iets aan te veranderen. Het hoeft niet direct te betekenen dat je moet verhuizen; misschien komt er net een plekje vrij bij het lokale volkstuincomplex.

VRAAG 3: Wat deed je graag als kind?

Kun je je nog herinneren waar je echt plezier aan beleefde toen je jong was? Hoe verder je terug kunt gaan in je geheugen hoe beter. Als het goed is vind je in de huidige werk en leven een heleboel dingen terug die je als kind ook al deed of plezierig vond.
Is dit niet het geval dan moet je jezelf eens achter je oor krabben en je afvragen wat er gebeurd is met die kinderlijke verlangens. Het is zo gemakkelijk om ze kwijt te raken maar ook zo verrijkend om er weer naar terug te grijpen.

In mijn geval was het bijvoorbeeld de fotografie die ik jarenlang verwaarloosd heb. Als tiener ontdekte ik mijn passie voor fotografie. Jarenlang had ik mijn eigen doka (donkere kamer) en ging mijn camera overal mee naartoe. Toen de digitale fotografie haar intrede deed en mijn apparatuur verouderd raakte, verloor ik de aansluiting en verdween mijn camera voor meer dan 10 jaar in de kast.
Er was een burn-out voor nodig om mij te herinneren aan die oude passie. Toen ik vervolgens mijn eerste digitale spiegelreflexcamera kocht besefte ik wat ik al die jaren had gemist en hoe bepalend fotografie is voor mijn levensgeluk.

VRAAG 4: Wat zijn jouw FLOW activiteiten?

FLOW activiteiten zijn bezigheden waarbij je volkomen de tijd vergeet, en die je energie geven in plaats van kosten. (waarschijnlijk kun je nu het spelen van dat computerspelletje of het eindeloos bingen op Netflix van je lijstje strepen)

Wanneer je in je flow bent ben je bijzonder gefocust en alert en je voelt je op een bepaalde manier verbonden met iets dat groter is dan jezelf.
Wanneer ervaar jij deze straat? En wanneer was het de laatste keer dat je je zo voelde? Idealiter ervaar je elke dag dergelijke momenten van flow, maar als het langer dan een maand geleden is dat je dit gevoel had is het tijd om na te denken over een verandering in je leven.
Maak een lijstje van je flow-activiteiten en kijk hoe je er ruimte voor kunt maken in je huidige leven.

VRAAG 5: Wie bewonder je? Op wie ben je jaloers?

Ga na welke personen je mateloos bewondert. Vraag je af op wie je jaloers bent, wiens leven jij graag zou willen leiden. Analyseer vervolgens deze bewondering of jaloezie. Wat is het exact dat je bewondert in die ander en in hoeverre zijn het kwaliteiten waarover jij ook beschikt? De kans is groot dat je diep van binnen voelt dat je tot hetzelfde in staat bent als degene die je zo bewondert, maar dat je op de één of andere manier die kwaliteiten in jou niet de ruimte geeft.

De analyse die je hebt gemaakt aan de hand van de personen op wie jaloers bent geeft je duidelijke aanwijzingen voor die dingen die belangrijk zijn in jouw leven en die je meer zou moeten integreren. Daarmee heb je ook de angel uit de jaloezie gehaald – je kunt stoppen jezelf met die ander te vergelijken en je richten op die zaken die blijkbaar belangrijk zijn in jouw leven.

Waarschijnlijk hebben jouw omgeving en je opvoeding er een grote rol in gespeeld dat jij de kwaliteiten in jezelf hebt weggestopt.
De inspiratietrajecten en trainingen op opeenkeer.nl bieden verschillende aanknopingspunt om hiermee aan het werk te gaan.

Klik hier voor een overzicht van alle trainingen

Geef een reactie