EmotiesWerk

“Ik baal van mijn werk!” – 10 tips voor meer plezier in je job

opeenkeer.nl blog

De banen liggen momenteel niet voor het oprapen en zeker als je al wat ouder bent is veranderen van job niet altijd een optie. Wat doe je dan als je verschrikkelijk baalt van je werk?

Deze 10 tips helpen je het beste te maken van je huidige baan. Door je houding en oordeel hier en daar een beetje te veranderen kun je je werklust enorm verbeteren.

1. Weet waar je het voor doet

maak je werkzaamheden betekenisvol om weer plezier in je werk te krijgen

Als je baalt van je werk, is één van de grootste dooddoeners om ontevredenheid te relativeren: “Er moet nu eenmaal brood op de plank…”

Natuurlijk moet er geld verdiend worden, maar gaat het je hier werkelijk om die allereerste basisbehoefte “brood”?

Waarschijnlijk stel je hogere eisen aan je leefcomfort en streef je andere doelen na. Is het dat droomhuis waarin je woont? Je gezin? De vakantie die je op het oog hebt? Je grootste hobby? Of je steun aan een goed doel?

Vraag jezelf eens af wat je allemaal kan doen dankzij je baan en sta daar elke ochtend als je wakker wordt even bij stil.

2. Weet wat je mist en doe er iets aan

wat mis jij in je baan? ga hiernaar op zoek om weer plezier in je werk te krijgen

Analyseer waarom je het niet meer naar je zin hebt op je werk. Wat mis je? Waarvan heb je teveel?

Kijk hoe je ruimte kunt maken voor talenten of bezigheden die te weinig aan bod komen. Denk hierbij ‘out-of-the-box’; waarom zou je niet af en toe de vrimibo (vrijdagmiddagborrel) opleuken met je gitaarspel?

Zorg anderzijds dat je de nare klusjes niet voor je uitschuift maar begin de dag ermee. Beloon jezelf als die klusjes weer geklaard zijn.

3. Neem verantwoordelijkheid

neem verantwoordelijkheid op de werkvloer om weer plezier in je werk te krijgen

Hoe verbonden voel jij je eigenlijk met je werk en je werkgever? Geef je het uiterste van jezelf of verschuil je je achter het idee dat jij toch geen invloed hebt of dat de communicatie zo slecht is?

Zorg ervoor dat je geïnformeerd blijft over de ontwikkelingen binnen de organisatie en verplaats je in het management om de keuzes die zij maakt te begrijpen.

4. Creëer uitdaging

creëer uitdaging voor jezelf om weer plezier in je werk te krijgen

Leg de lat hoog voor jezelf door nieuwe uitdagingen te creëren. Volg een opleiding of maak jezelf verantwoordelijk voor iets waarvan je vindt dat je bedrijf of organisatie tekort schiet. Praat erover met je leidinggevende en doe hem een concreet voorstel.

Dit kan zo groot of klein zijn als je zelf wilt; onderschat niet het effect van wekelijks een verse bos bloemen bij de entrée… Is er geen geld voor een opleiding? Kijk eens op www.coursera.org voor talloze gratis online cursussen door gerenommeerde universiteiten)

5. Doe alleen beloften die je waar kunt maken

realistisch plannen en timemanagement om weer plezier in je werk te krijgen

Leg de lat hoog, maar binnen bereik. Laat je niet verleiden tot het doen van beloften die je niet waar kunt maken. Wees helder naar cliënten, collega’s en je baas door aan te geven wanneer je een opdracht denkt af te ronden of wanneer zij een reactie kunnen verwachten.

Check je email maximaal twee keer per dag en zet niet alleen afspraken in je agenda, maar plan ook schrijf- en denkwerk in.

6. Vraag regelmatig feedback

vraag regelmatig feedback om weer plezier in je werk te krijgen

Voel je je niet gezien en krijg je te weinig waardering van je collega’s en leidinggevende? Vraag erom!

Een opbouwend gesprek over je functioneren maakt je niet alleen bewust van je sterke en zwakke punten, het bevordert tevens de communicatie en werksfeer.

7. Vergelijk jezelf niet met anderen

oordeel alleen over jezelf, niet over anderen, om weer plezier in je werk te krijgen

Er zijn altijd mensen die het beter voor elkaar hebben dan jij. Daarnaast zijn er collega’s die in jouw ogen “de kantjes er vanaf lopen”.

Vergelijk jezelf met niemand anders dan jezelf: hoe stond je er gisteren voor en waar wens je morgen te staan? Oordelen over anderen leidt tot frustratie en irritatie.

8. Vermijd negativiteit

vermijd klagen en roddelen over collega's om weer plezier in je werk te krijgen

Bovengenoemde frustratie en irritatie zijn de bron van negativiteit en leiden onvermijdelijk tot roddelen en klagen. Doe hier niet aan mee. Loop weg of probeer het gesprek losjes een andere kant op te sturen.

Of neem het eens op voor de collega die negatief besproken wordt.

9. Maak vrienden!

toon interesse voor je collega's om weer plezier in je werk te krijgen

Het is al zo vaak aangetoond: de belangrijkste bron van geluk zit ‘m in de kwaliteit van sociale relaties. Wie dus bevriend is met collega’s ervaart meer plezier in zijn of haar werk.

Toon belangstelling, drink eens een drankje na het werk en je zult zien dat er onvermoede overeenkomsten in interesses en hobby’s blijken te zijn tussen jou en je collega.

Accepteer je negatieve emoties

Hoewel tip 8 je oproept om negativiteit te vermijden, raadt deze laatste tip je aan om het tegenovergestelde te doen… Het onderdrukken of ontkennen van negatieve emoties heeft namelijk een averechts effect.

Hoe zit dat?

De kunst is om jezelf je negatieve emoties toe te staan, zonder anderen ervoor verantwoordelijk te houden. Wees je dus bewust van je irritatie ten aanzien van een collega, maar richt die irritatie niet op hem of haar. Besef dat het gedrag van je collega slechts een trigger is die jou oproept om in de spiegel te kijken en je belemmerende overtuigingen en patronen te ontdekken…

Marinus Knoope ontwikkelde een prachtig instrument om je bewust te worden van dergelijke “verboden emoties” en ze te gebruiken als richtingaanwijzers: het Creatie-Emotie-Navigatie-Systeem (CENS).

Wil je weten hoe jij je meest pijnlijke en negatieve emoties als GPS kunt gebruiken om een positieve draai aan je leven te geven? Dan is de VEERKRACHT! training van opeenkeer.nl misschien iets voor jou

Geef een reactie